Zalety masła orzechowego

Każdy Amerykanin zjada 4 funty masła orzechowego każdego roku. Utarło się jednak przekonanie, że pokarmy o bogatym, wyrazistym smaku nie mogą być częścią zdrowej diety. Zastanówmy się zatem czy naturalne masło orzechowe jest naprawdę zdrowe.

Oleje orzechowe zawierają różne witaminy i minerały

Olej, oprócz tego, że jest bogaty w kalorie, jest również tak samo bogaty w witaminy i minerały! Oprócz wymienionych w powyższych faktach żywieniowych zdrowe masło orzechowe zawiera również kwas foliowy, miedź i mangan, odpowiednio w 18%, 24% i 73% zalecanego dziennego spożycia. Najlepsze masło orzechowe jest również bogate w przeciwutleniacze, takie jak kwas p-kumarynowy. Kwas P-kumarowy jest rozważany w leczeniu zapalenia stawów po badaniach laboratoryjnych na szczurach. Ponadto oleje orzechowe zawierają również resweratrol, co jest związane ze spadkiem chorób serca.

Inne właściwości masła orzechowego

Podobnie jak wszystkie masła także najzdrowsze masło orzechowe jest źródłem białka i stanowi uzupełnienie premii, która rzadko występuje w żywności białkowej. Białko pomaga utrzymać uczucie sytości dłużej, utrzymuje układ trawienny w dobrej kondycji oraz pomaga obniżyć poziom cholesterolu i wzmocnić układ sercowo-naczyniowy.

Najzdrowsze masło orzechowe ma również dodatkowe zalety zdrowotne dzięki zawartości jednonienasyconego tłuszczu. Jednonienasycony tłuszcz może pomóc obniżyć „zły” cholesterol LDL. Jest to jeden z powodów, dla których warto zrezygnować z odtłuszczonego masła orzechowego, ponieważ pozbawia się składników odżywczych, które sprawiają, że masło orzechowe jest szczególnie zdrowe. Zbyt dużo cukru jest również dodawane do beztłuszczowego masła orzechowego, więc jego zawartość kaloryczna jest równa jego regularnej odmianie. Najzdrowsze masło orzechowe jest również dobrym źródłem magnezu.