Masło orzechowe w codziennej diecie

Najzdrowsze masło orzechowe to doskonały dodatek do chleba. Naturalne masło orzechowe jest bez wątpienia jednym z ulubionych produktów spożywanych na śniadanie oraz jako przekąski.

Białko i brak cholesterolu

Co więcej, oprócz dobrego smaku, najzdrowsze masło orzechowe jest również dobre dla zdrowia dzięki składnikom odżywczym znajdującym się w prażonych orzeszkach ziemnych i zdrowych olejów, które je tworzą. Nic dziwnego, że dzieci często pakują w szkole kanapki z masłem orzechowym. Wyobraź sobie, że tylko 25 gramów masła orzechowego zawiera już 50% dziennego białka. Ponadto najlepsze masło orzechowe można również wykorzystać do uzupełniania u dzieci białka na bazie orzechów. Zdrowe masło orzechowe ma jeden z najniższych poziomów cholesterolu. Badanie z 2016 r. Opublikowane w czasopiśmie Food and Technology wykazało, że orzeszki ziemne zawierają doskonałe związki, takie jak kwasy fenolowe, resweratrol, flawonoidy i fitosterole, w celu ochrony przed wchłanianiem cholesterolu. Ponadto zawartość zdrowego tłuszczu w maśle orzechowym jest prawie równa zawartości tłuszczu w oliwie z oliwek.

Masło orzechowe zapobiega cukrzycy

Udowodniono, że regularne spożywanie masła orzechowego od najmłodszych lat zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, ponieważ w orzeszkach ziemnych występują nienasycone tłuszcze, które stabilizują poziom insuliny. Masło orzechowe jest źródłem witamin, które wspierają wzrost dzieci, takie jak witamina A, która poprawia wzrok dzieci, a także witamina C w celu wzmocnienia odporności. Ponadto masło orzechowe zawiera witaminę E dla lepszej kontroli komórek tłuszczowych.