Zdrowe masło orzechowe

Najzdrowsze masło orzechowe produkowane jest z orzeszków ziemnych. Naturalne masło orzechowe jest szczególnie chętnie spożywane przez dzieci, ale także dorośli powinni się nim zainteresować ze względu na jego zalety zdrowotne

Masło orzechowe jest dobrym źródłem białka

Najlepsze masło orzechowe jest dobrym źródłem energii, a także białka. Białka, jak wiemy, przyczyniają się do tworzenia i utrzymywania tkanek ciała. Już jedna porcja 100 gramów zawiera już 20% zdrowych węglowodanów, 25% białka i pozostałe 55-60% tłuszczu. Orzeszki ziemne są zwykle również głównym źródłem białka, takim jak fasola, groszek i soczewica. W porównaniu z białkami zwierzęcymi mają niski poziom metioniny i cysteiny. Orzeszki ziemne pochodzenia roślinnego są z pewnością bezpieczne dla wegetarian.

Masło orzechowe – niska zawartość węglowodanów

Ponadto orzeszki ziemne mają niską zawartość węglowodanów, tylko 20 gramów węglowodanów lub równowartość 6% dziennego spożycia, zgodnie z powyższymi faktami dotyczącymi odżywiania. Niska zawartość węglowodanów prowadzi do niezwykle powolnego wzrostu poziomu cukru we krwi, co czyni go bezpiecznym dla osób z cukrzycą typu II. Nienasycone tłuszcze lub kwasy tłuszczowe to tłuszcze, które mają jedno podwójne wiązanie w łańcuchu kwasów tłuszczowych, w przeciwieństwie do zalet tłuszczów nasyconych. Dobrą wiadomością jest to, że zdrowe masło orzechowe zawiera 38 gramów – 588 kcal. Mimo wysokiej zawartości kalorii jedzenie masła orzechowego nie zwiększa masy ciała. Połowa tłuszczu zawartego w maśle orzechowym składa się z kwasu oleinowego, jednonienasyconego tłuszczu występującego również w oliwie z oliwek.