Okablowanie w przemyśle żywieniowym

Standardy i normy, towarzyszące wszelkim liniom produkcyjnym, na których znajduje się żywność, są bardzo restrykcyjne. Producent kabli, mogący pochwalić się szerokim asortymentem swoich produktów, jest tego świadomy, dlatego też oferuje wszystkim klientom gałęzi gospodarki (nastawionej na produkcję żywności) specjalne okablowanie. Czym się ono odznacza?  

Higiena przede wszystkim 

Producent kabli i przewodów musi mieć specjalne podejście do swoich wyrobów, zwłaszcza jeżeli chodzi o te, które mają być podłączane do maszyn, powiązanych z przetwórstwem żywności. Okablowanie to na tle innych branży wyróżnia się: 

  • powłoką zewnętrzną, posiadającą właściwości antybakteryjne, 
  • odpowiednimi właściwościami czyszczącymi, 
  • warstwą zewnętrzną, dzięki której można zapobiec różnego typu zakażeniom. 

Należy ponadto wspomnieć o tym, że zakłady zajmujące się szeroko rozumianymi produktami spożywczymi regularnie przechodzą ścisłe kontrole czystości. Z tego powodu do ich sprzątania oraz dezynfekcji używa się silnych środków chemicznych. Nic więc dziwnego, że również kable sterownicze, złącza, osprzęty, przewody zasilające  itd. muszą być w pełni odporne na tego typu niesprzyjające środowisko

Odporność na inne czynniki 

Chemia to nie jedyny wróg wszelkiego typu połączeń. Dlatego też producent kabli dba o to, aby specjalnie dla wskazanych branży, konkretne przewody były:

  • odporne na różnego rodzaju obciążenia fizyczne oraz niesprzyjające warunki termiczne, 
  • niewzruszone na promieniowanie UV, hydrolizę, ozon, mikroby,
  • łatwe w czyszczeniu.